Skazani na fałdki?

By 18 listopada 2016Czy wiesz..
Obese mother with her newborn baby on white background. Lifestyle picture. Parenthood and child care concept.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Często nadwaga i otyłość traktowana jest jako wyrok. Sytuacja bez wyjścia, za która obwinia się otyłych rodziców, którzy rzekomo przekazali dzieciom predyspozycje do nadmiernej masy ciała. Czy oskarżenie to jest słuszne? Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Przypuszcza się, że czynniki genetyczne wpływają na rozwój otyłości w zaledwie 30-40 %.

Prawdopodobieństwo wystąpienia nadmiernej masy ciała w życiu dorosłym faktycznie zwiększa się w przypadku nadwagi lub otyłości rodziców. Ryzyko to zwiększa się 4-5 krotnie, gdy otyły jest jeden z rodziców i aż 13-krotnie w przypadku występowania otyłości u obojga rodziców.

Wiele z nas zadaje sobie pytanie – co, jeśli nie geny, jest główną przyczyną szerzącej się na szeroką skalę nadwagi i otyłości? Odpowiadają za to przede wszystkim czynniki środowiskowe. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, objawiające się w nadmiernej konsumpcji żywności, zwłaszcza żywności wysokoprzetworzonej, będącej źródłem
nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych, jak również niski poziom aktywności fizycznej, są głównymi przyczynami rozwoju nadmiernej tkanki tłuszczowej w organizmie.

Dlaczego tak ważne, aby od najmłodszych lat przeciwdziałać nadwadze i otyłości?

Odpowiedź kryje się w wynikach badań naukowych, które potwierdzają tezę, że otyłość w wieku dziecięcym predysponuje do rozwoju otyłości w późniejszych latach życia.

Odpowiadają za to komórki tkanki tłuszczowej. Ich liczba fizjologicznie ulega zwiększeniu w trzech okresach życia: pod koniec życia płodowego, pomiędzy 1, a 2 rokiem życia (wówczas ich liczba i wielkość pozostaje na stałym poziomie do ukończenia 8 – 10 roku życia) oraz pomiędzy 10, a 18 rokiem życia, kiedy wpływ czynników środowiskowych na rozwój tkanki tłuszczowej okazuje się największy. Ponadto powstałe w dzieciństwie preadypocyty mogą łatwo przekształcić się w dojrzałe adypocyty nawet po kilku, czy kilkunastu latach.

Czynnikiem aktywującym tą przemianę przede wszystkim będą błędy żywieniowe, bądź zaburzenia np. ze strony układu hormonalnego. Istotna okazuje się także korelacja pomiędzy wiekiem, a częstością występowania otyłości. Dlaczego im jesteśmy starsi, tym łatwiej i szybciej tyjemy? Odpowiadają za to przemiany zachodzące w tym okresie w organizmie. Okazuje się, że pomiędzy 20, a 30 rokiem życia masa mięśniowa stopniowo maleje, na korzyść masy tkanki tłuszczowej, która w tym czasie rozwija się przede wszystkim jako tłuszcz trzewny. Pomiędzy 50, a 60 rokiem życia zazwyczaj osiągana jest maksymalna masa ciała. Zwiększona ilość tłuszczu w okresie starzenia wynika ze spadku podstawowej przemiany materii oraz zmniejszonej aktywności fizycznej. Wpływ na zmianę masy mięśni, tłuszczu oraz bilans energetyczny mają także zmiany hormonalne, a mianowicie: zmniejszone wydzielanie testosteronu w osoczu, zmniejszone wydzielanie hormonu wzrostu, zwiększenie oporności na działanie leptyny oraz
hormonów tarczycy. Dla kobiet kluczowym etapem związanym ze wzrostem masy ciała jest klimakterium, którego następstwem jest drastyczne obniżenie się żeńskich hormonów płciowych. Aby wyrównać ich niedobór organizm przyczynia się do zwiększenia masy tkanki tłuszczowej, która oprócz tłuszczu gromadzi również hormony płciowe.

Brak estrogenów rozregulowuje dystrybucję tkanki tłuszczowej, co powoduje, że zaczyna się ona odkładać w okolicach brzucha, co zwiększa ryzyko wielu poważnych chorób.

Wymienione czynniki sprzyjają nadwadze i otyłości, natomiast nie oznaczają, że jesteśmy na nią skazani do końca życia. Aby zapobiegać nadmiernej masie ciała należy od najmłodszych lat, a nawet już w okresie ciąży, zadbać o prawidłowe nawyki żywieniowe, regularne, pełnowartościowe posiłki uzupełnione codzienną porcją ruchu.

Autor: dietetyk Adrianna Majchrzak z Centrum Leczenia Otyłości

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.