Sałatka z warzywami i grzankami z chleba pełnoziarnistego

By 18 listopada 2016Przepisy
Fresh Greek salad on a plate. blue wooden board.
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

SKŁADNIKI (2 porcje):

SAŁATKA:

• mieszanka sałat z rukolą – 0,5 opak.
• ser mozzarella light –100-200 g
• ogórek zielony – 1 szt.
• pomidorki koktajlowe – 100-200 g
• papryka czerwona – 1 szt.

SOS:

• czosnek – 1 ząbek
• oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
• ocet jabłkowy – 0,5 łyżki
• sok z cytryny – 1 łyżka
• musztarda – 0,5 łyżki
• miód (opcjonalnie) – 0,5 łyżki
• posiekany koperek lub natka pietruszki
• przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano

DODATKOWO:

• pieczywo pełnoziarniste – 4-6 kromek

WYKONANIE:

3. Przygotować sos: oliwę z oliwek, ocet jabłkowy, musztardę, miód (opcjonalnie), przeciśnięty ząbek czosnku, posiekany koperek lub natkę , sok z cytryny oraz przyprawy połączyć ze sobą.

4. Mieszankę sałat przełożyć do miski.

5. Umyć warzywa. Pomidorki pokroić na połówki lub pozostawić w całości. Ogórki obrad ze skóry i pokroić w kostkę
razem z papryką. Ser mozzarella pokroić w kostkę.

6. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, dodać ser i wymieszać z przygotowanym sosem.

7. Pieczywo pełnoziarniste zapiec w tosterze na chrupiące grzanki.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.